Zablokované mlékovody

16.10.2011 18:48

Zablokováné mlékovody vypadají jako bolestivá, oteklá, zatvrdlá masa v prsu. Pokožka obklopující zablokováné mlékovody je často dost červená, podobně jako při mastitidě, ale méně intenzivně.

Není však vždy snadné rozlišit, zda jde o mírnou mastitidu nebo silně zablokováné mlékovody. Obojí se spojuje s bolestivou boulí v prsu. Bez boule v prsu nelze diagnostikovat mastitidu nebo zablokováné mlékovody. Zablokováné mlékovody mohou podle všeho přejít do mastitidy. Ve Francii lékaři pozorovali něco, co pojmenovali lymphangite, což je horečnatý stav spojený s červenou pokožkou, ale bez přítomnosti podkožní bolestivé boule. Podle nich si tento stav nevyžaduje antibiotickou léčbu. Ale na druhé straně, i plně rozvinutá mastitida se také často vyřeší bez antibiotik.


Zablokované mlékovody

Problém se zablokovanými mlékovody se téměř vždy vyřeší spontánně do 24 až 48 hodin od nástupu, i bez jakékoliv léčby. Když je přítomno zablokování, dítě může být neklidné během kojení na postižené straně, protože tok mléka bývá pomalejší než obvykle, pravděpodobně v důsledku tlaku, působícího stažení ostatních mlékovodů.

Problém se zablokovanými mlékovodů můžte vyřešit rychleji:

   1. Pokud budete pokračovat v kojení na postižené straně.
   2. Lepším vyprazdňováním postiženého místa. Jedním způsobem, jak to udělat je přiložit dítě v takové poloze, aby jeho brada "směřovala" na zatvrzelé místo. Takže, pokud se zablokován mlékovod nachází na vnější, nižší části vašeho prsu (v poloze čtyřky na hodinách), bude nejlepší fotbalová poloha. Jiný způsob lepšího vyprazdňování prsu je použít stlačování prsu během krmení tak, že ruku máte kolem zablokovaných mlékovodů, a když dítě pije, vyvíjíte na to místo stálý tlak. (viz materiál Stlačování prsu).
   3. Aplikováním tepla na postižené místo (s nahřívacím polštářkem nebo lahví s horkou vodou, ale dejte pozor, abyste si nepoškodili pokožku přílišným teplem působícím příliš dlouho).
   4. Odpočinkem. (Není to vždycky snadné, ale vezměte si dítě s sebou do postele.)

Pokud je zablokováný mlékovod spojen s malým bílým puchýřkem na konci bradavky, můžete jej propíchnout sterilní jehlou. Nahřejte jehlu na šití nebo špendlík nad plamenem, nechte ji vychladnout a propíchněte puchýř. Není potřeba do něj příliš vrtat. Stačí propíchnout vrchní nebo boční část puchýře. Někdy lze vymačkat z mlékovodu hmotu podobnou zubní pastě a mlékovod se okamžitě odblokuje. Nebo přiložte dítě na prs a ono vám ho možná odblokuje. Propíchnutí puchýře má navíc tu výhodu, že okamžitě snižuje bolestivost bradavky, i když se zablokování hned nevyřeší.

Pokud se problém se zablokovaním mlékovodů nedá do pořádku do 48 hodin (což je neobvyklé), často pomůže terapeutické použití ultrazvuku. Hodně ultrazvukových terapeutů si není vědomo tohoto použití ultrazvuku.

 

Dávkování je:

2 watty / cm ², nepřetržitě, 5 minut na postižené místo, jednou denně nanejvýš dvě dávky.



Pokud nezabere léčba během dvou po sobě jdoucích dnů, není důvod pokračovat v léčbě s ultrazvukem. Nechejte si zablokovaný mlékovod znovu přehodnotit na klinice nebo lékařem. Pokud pomůže ultrazvuk, obvykle stačí jedna dávka. 

 

Může Vám pomoci i lecitin, jedna tableta (1200mg) 3-4krát denně, tato dávka předchází opakování zablokování, alespoň u některých matek.
 

Nenašli jste co jste hledali? Zeptejte se.



Materiál Zablokováno mlékovody, revize leden 2005

Autor: Jack Newman, MD, FRCPC, 2005

Překlad: Mami, o.z., 2008

Tento materiál se může kopírovat a šířit bez předchozího svolení s podmínkou, že není použit v žádném kontextu, který by porušil kodex WHO o marketingu náhrad mateřského mléka.