Jak zvýšit přísun mateřského mléka a dokrmování

16.10.2011 17:03

Většina matek má velké množství mléka nebo by mohla mít hodně mléka. Problém je, že dítě nedostává to mléko, které je dostupné. 

Ačkoliv následující symptomy nemusí znamenat, že dítě nedostává dostatek mléka, tento návod lze použít na pomoc při řešení záležitostí týkajících se:

  • Usínající nebo "líného" dítěte (děti nejsou líné, reagují na tok mléka, a pokud je tok pomalý, mají tendenci usínat na prsu) nebo dětí, které jakoby se chtěly "uklidnit" (jistě, sání je dobré, ale dostat jídlo během sání je lepší!)
  • Často krmení nebo dlouhých krmení nebo dětí, které jakoby se ani nechtěly nikdy probudit na krmení
  • Žloutenky
  • Dítěte, které se od prsu odtahuje nebo je neklidné na prsu
  • Dítěte, které je neklidné nebo "kolikové"
  • Matek, které mají pocit, že mají příliš silný vypuzovací reflex, nebo jejich děti se při kojení zahltávají; nebo prsy jsou, jakoby neustále přeplněné

Ujistěte se, že dítě pije nejlépe, jak je to jen možné

 1. Snažte se o nejlepší možné přisátí. Toto by vám měl ukázat někdo, kdo ví, jak se to dělá. Leckdo se dokáže podívat na dítě na prsu a říct, že přisátí je dobré. Ale je to skutečně tak? Dobré přisátí je asymetrické, nebolí a umožňuje dítěti dostat mléko, které je v prsu. Brada dítěte by měla být zabořená do prsu, nos daleko od prsu, přičemž spodní čelist pokrývá větší část dvorce, hlava je zakloněná, takže dítě musí natáhnout dopředu, aby se přisálo. Podívejte si videa na www.drjacknewman.com. Najděte si dobrou poradkyni, která vám to názorně předvede.

2. Podle čeho víte, zda dítě opravdu dostává mléko. Když dítě dostává mléko, má: doširoka otevřená ústa - pauza - zavřeno ústa. To, že má prs v ústech a dělá sací pohyby, neznamená, že opravdu dostává mléko. Když dítě saje, ale nedostává mléko, jeho brada se hýbe rychle, přičemž nedělá pauzu v rytmu - to znamená: snažím se dostat mléko ven, ale nejde to. Pokud byste si to rádi sami vyzkoušeli, vložte si ukazováček nebo jiný prst do úst a sajte, jako kdybyste pili ze slámky. Při nasávání vám brada klesne a zůstane pokleslá, dokud pijete. Když přestanete sát, brada se vrátí zpět nahoru. Tato pauza, viditelná na bradě dítěte při kojení, znamená, že má ústa plná mléka. Čím delší je pauza, tím více se dítě napilo, takže je zjevné, že říkat matkám, aby krmili dítě 10 nebo 15 nebo 20 minut na každé straně, nemá smysl. Dítě, které velmi dobře pije (nejen saje) řekněme 20 minut nepřerušovaně, možná už druhou stranu ani nebude chtít. Dítě, které na prsu (nepije), může být hladové i po 20 hodinách na prsu. Zmiňovanou "pauzu" lze vidět na videích na www.drjacknewman.com.

3. Stlačování. Pokud už dítě jen saje, ale samo nepije, použijte stlačování, aby se dítěti zvýšil přísun mléka. Pokud je tok mléka pomalý, děti mají tendenci odtahovat se od prsu, proto je užitečné vědět, kdy dítě opravdu pije a kdy jen dělá sací pohyby, aniž se mu dostávalo mléka. Pokud se zdá, že dítě už nepije mléko, a saje, aniž pilo mléko, je nejvhodnější čas na stlačování, protože dítě saje, ale nepije. Nechte dítě na prvním prsu, dokud nepřestane pít i navzdory stisknutí. Podívejte se na materiál: Stlačování prsu. Jak používat stlačování můžete vidět na videích na www.drjacknewman.com.

4. Vyměňte strany. Pokud již dítě nepije, i navzdory stlačování, vyměňte strany a postup zopakujte. Toto opakujte, dokud dítě nevypije rozumné množství mléka.

Když toto nefunguje, případně nefunguje dostatečně ...

5. Byliny: Užívejte semínka Pískavice řecké (Trigonella foenum - graecum) a listy a kvetoucí květy Benedikta lékařského (Cnicus Benedictus). Zdá se, že tyto dvě bylinky zvyšují tvorbu mléka a urychlují tok mléka. Že pro bylinky není stanoven standardní postup, doporučujeme matkám užívat tolik řeckého sena,tak aby jím voněla přes kůži. Často pomohou 3 kapsle z každého - sena i Benedikta (nebo 20 kapek tinktury) 3x/den a účinek by měl být patrný po 12-24 hodinách. Pokud to nepomůže do 72 hodin, přestože matka voní od sena, tehdy to už pravděpodobně nebude účinkovat.

6. Ležení: Večer děti často chtějí být na prsu delší dobu (i matky mají tendenci mít večer méně mléka), proto dejte dítě do polohy, ve které ho můžete krmit vleže. Dítě se bude kojit a vy možná usnete. Nebo si pučte video a sledujte video, dokud se dítě kojí!

Stále to nefunguje ....

7. Domperidon (motilium) je lék, který zrychluje tok mléka tím, že zvyšuje tvorbu mléka. Není to všelék. Někdy může být užitečný, i když už je tvorba mléka značná (když se dítě neumí přisát).

8. Dokrmování: Není vždy jednoduché rozhodnout se, zda dítě potřebuje dokrmování. Používání tohoto protokolu po dobu několika dnů může pomoci dítěti rychle přibrat. Jindy je však nezbytné, aby rostlo rychleji, a bez dokrmování to může být nemožné. Pokud máte možnost, použijte mateřské mléko z banky mléka. Pokud takové mléko není dostupné, možná bude nezbytné použít umělé mléko. Pomalý, ale neustálý, růst je však někdy také přijatelný. Hlavní důvod, proč se obáváme nedostatečného růstu je ten, že dobrý růst je znakem dobrého zdraví. Dítě, které dobře roste, je obvykle i zdravé, ačkoli to nemusí platit vždy. Ani dítě, které roste pomalu, není vždy nutně nemocné, ale lékaři se více obávají o dítě, které roste pomaleji, než je průměr. Růstové křivky jsou však často nesprávně interpretovány. Dítě, které se pohybuje na úrovni 10. percentilu roste tak, jako třeba. Příliš mnoho lidí, včetně lékařů, si však myslí, že pouze děti na 50. percentilu a výše rostou normálně. To není pravda. Růstové křivky se připravovali na základě informací získaných o normálních dětech. Někdo musí být i menší než 90% ostatních dětí.

9. Laktační pomůcka: Pokud se rozhodneme, že dokrmování je nezbytné, nejlepší způsob je na prsu pomocí laktační pomůcky. Dokrmujte pomocí suplementoru (laktační pomůcky, vyživovací cívka cévka CN 01), ne láhví, stříkačkou, skleničkou nebo po prstě. (Viz materiál Používání laktační pomůcky.) Dokrmujte pouze po provedení kroků 3 a 4 uvedených výše, a když se dítě kojí alespoň z obou stran. Proč je lepší používat laktační pomůcku?

  • Děti se učí kojit kojením
  • Matky se učí kojit kojením
  • Dítě nadále dostává vaše mléko, a proto vám pomáhá tvořit více mléka
  • Dítě nebude odmítat prs
  • Kojení znamená daleko víc než jen přijímání mateřského mléka.

10. Pokud je dítě starší než 3 nebo 4 měsíce a je nutné jej dokrmovat, umělé mléko není nutné a doplňující kalorie mohou dítěti podat i formou tuhé stravy. Podávat jej třeba tolik, kolik dítě chce, ale až poté, co se dítě nakojilo, a pokud je i přesto stále hladové. Podávání lahve, pokud dítě nedostává dostatek mléka z prsu, může dokonce i v tomto věku způsobit, že dítě začne prs odmítat. Pokud musíte podávat umělé mléko, promíchejte jej s tuhou stravou. Podávání tuhé stravy ve třetím nebo čtvrtém měsíci v případě, že je vše v pořádku, se nedoporučuje. Tuhá strava by normálně měla začít podávat v době, kdy o ni dítě začíná projevovat zájem (většinou kolem 6. měsíce věku dítěte).

11. Pomalé přibírání: Pokud dítě pár měsíců přibíralo dobře a teď dobře nepřibírá, podívejte materiál Pomalé přibývání po počátečním dobrém přibývání. Jsou v něm uvedeny důvody, proč se snížila tvorba mléka. Napravte, co můžete, a dále se řiďte tímto návodem.

 

Materiál Protokol na zvýšení přísunu mateřského mléka. Květen 2008

Autor a revize: Jack Newman, MD, FRCPC 1995-2005

Revize: Edith Kernerman, IBCLC and Jack Newman, MD, FRCPC © 2008

Překlad: Mami, o.z., 2008

Tento materiál může kopírovat a šířit bez předchozího svolení s podmínkou, že není použit v žádném kontextu, který by porušoval Kodex WHO o marketingu náhrad mateřského mléka.