Cholesterol

19.09.2011 12:27

 

Cholesterol je látka potřebná pro organismus, je základní stavební jednotkou všech buněk, hormonů a žluče. Vytváří se v játrech a je přijímán potravou živočišného původu. Pokud je však hladina cholesterolu v krvi zvýšená, stoupá riziko vzniku srdečně cévních onemocnění.

V krvi rozlišujeme takzvaný HDL (hodný cholesterol) a LDL (zlý/lotr cholesterol). Každý z nich má v krvi jinou funkci: LDL přenáší cholesterol z jater do krevního oběhu, oproti tomu HDL odvádí cholesterol z krevního oběhu do jater, kde je cholesterol dále metabolizován.

Zvýšená hladina LDL cholesterolu způsobuje usazování nadbytečného cholesterolu v cévních stěnách, kde tvoří tzv. sklerotické pláty, tím cévy ztrácejí pružnost a snižuje se průtok krve. To vede k poškození tepen tedy k rozvoji aterosklerózy, ischemické choroby srdeční. Dále k nebezpečí uvolnění plátů a vzniku cévní mozkové příhody nebo srdečního infarktu.

Oproti tomu zvýšená hladina HDL cholesterolu má ochranný účinek na vznik aterosklerózy. Z toho důvodu jsou relativně žádoucí co nejvyšší hodnoty HDL cholesterolu. HDL by tak měl tvořit aspoň 20% celkového cholesterolu.

Každý dospělý má nárok znát hladinu svého cholesterolu, o vyšetření můžete požádat svého obvodního lékaře každé 2 roky na preventivní prohlídce.

Optimální hodnoty:

Celkový cholesterol

LDL cholesterol

TAG

HDL cholesterol

< 5,0 mmol / l

< 3,0 mmol / l

< 2,0 mmol / l

> 1,0 mmol / l

 Co dělat při zvýšené hladině cholesterolu???

  • snížit nadměrnou tělesnou hmotnost
  • omezit živočišný tuk ve stravě
  • zařadit rybí produkty
  • zvýšit příjem zeleniny, ovoce, luštěnin a celozrnných výrobků
  • zařadit pravidelnou pohybovou aktivitu
  • zanechat kouření